Tunis – naše ljetovanje u Tunisu

Objavljeno: 04.07.2010

Tunis je definitivno opravdao titulu države kus-kusa, maslina i jednoga dinara, dok smo u Sahari doživjeli nešto što se ne može riječima opisati.

Duge pješćane plaže oduzeti će vam dah

Nakon sat vremena stajanja u redu za chek-in na zagrebačkom Plesu i suzbijanja straha od letenja Pelinom na šanku, konačno smo se ukrcali u charter tuniške kompanije Nuovelair. Nasmijana lica stjuardesa ‘ugostila’ su nas u avionu. Nakon nešto manje od dva sata sasvim ugodnog leta stigli smo u Monastir, grad prvog predsjednika Tunisa Habiba Bourgibe.

Unatoč dugačkom redu na carini, iznenađujuće brzo prošli smo sve provjere i ukrcali se na autobus za naš hotel El Mouradi Hammet koji se nalazi u turističkom gradiću Yasmin Hammamet. Ono što je na nas ostavio prvi dojam bila je vožnja koja se doslovce može nazvati ‘borbom za opstanak’. Žmigavac, truba i bahatost je sve što vam treba. Iako je vozio, nas turiste, vozač našeg autobusa ‘dao si je oduška’ te nagazio na papučicu gasa. Kada smo izašli na brzu cestu s dvije trake oduševio nas je njihov specifičan način prestrojavanja. Bitno je uključiti žmigavac i ne gasiti ga do izlaza s ceste, a trubom ‘tjerati’ druga vozila iz trake.

Ipak više od vožnje dojmio nas je okoliš kroz koji smo prolazili. Oronule i stare, ili nedovršene kuće bez krova i fasade, ostavljale su dojam prave sirotinje. Osim što se činilo kao da žive na gradilištu, neuredne ceste, okoliš i ‘oronuli’ kafići davali su pravu sliku oskudnog života. Takav je prizor iskreno u nama pobudio žaljenje.
Nakon dobrih sat i pol vožnje stigli smo u Yasmin Hammet, a naša je slika odjednom dobila zvuk i boju. Hotel do hotela, restoran do restorana, dućan do dućana i prekrasna, pješćana plaža koja se protezala unedogled.

Promet u Tunisu pravi je 'kaos'

Ispred samoga hotela dočekao nas je crveni tepih, ali ne i glamuroznost kakva ide u ‘paketu’ s njime. Ne baš vedra lica mladića koji nose kofere i osoblja na recepciji odmah su nam dali do znanja da smo samo ‘još jedni u nizu koje treba odraditi’.

Nakon ispunjene papirologije dobili smo ključ od svoje sobe na drugome katu hotela s pet zvjezdica. Prvi dojam- ‘nije ni do koljena Hrvatskim hotelima s pet zvijezdica’. Drveni, stari namještaj, tapison po cijeloj sobi, kada puna kamenca i mali balkon s najprljavijim stolicama ikada. Kako smo znali da je ostavljanje ‘tringelta’ obavezna praksa u Tunisu mislili smo da će se slika sobe popraviti kada sobarica bude i ‘nagrađena’. No, to se nije dogodilo. Iako smo svakodnevno dobivali čistu posteljinu, ručnike i litru vode, prašina nije bila pobrisana, a ni tepih usisan.

Pogled iz hotelske sobe 'pucao' je na prekrasnu plažu

Ipak, cijeli kompleks hotela ima svoje prednosti koji potpomažu zasjeniti neurednost soba i aljkavost sobarica. Na kraju krajeva, u sobi smo i provodili najmanje vremena. Naime, El Mouradi hotel je ogroman kompleks u kojem zaista nema što nema. Kako smo odabrali all inclusive aranžman, sedam dana ‘ubijali’ smo se u hrani i piću. Osim glavnog restorana koji u određeno vrijeme svakoga dana ima doručak, ručak i večeru hotel sadrži i restoran brze prehrane (pizza , hamburger) gdje možete jesti sve od 2 sata ujutro kada je već poslužen rani doručak u glavnome restoranu. Dakle, gladni nećete ostati, a ‘bome’ niti žedni. S all inclusive narukvicom na bilo kojemu šanku ili baru možete popiti koliko god vas volja. Naravno, besplatna su samo pića njihove domaće proizvodnje dok se sva strana naplaćuju. Kava je odlična (lavazza), vino i više nego solidno, a pivo prolazno i što je bitno alkoholno . Naime, kako Tunižani zbog svoje vjere ne smiju piti alkohol, u kafićima se najčešće toči bezalkoholna piva koja je ‘neponovljivo bljutavog’ okusa. Stoga ako baš ne morate, nemojte je probati. Još jedna stvar koja nikako nije za preporučiti jesu njihovi sokovi i kokteli. Sokovi u sebi imaju ogromnu koncetraciju šećera od koje će vam se zavrtjeti u glavi dok se kokteli rade s tim istim sokovima i nemaju apsolutno nikakve veze s pravim koktelima. Stoga drž’ te se vode, i to one iz flaširane naravno!

Tuniški brik i salata najčešće su predjelo

S druge pak strane s ‘klopom’ ćete teško pogriješiti. Iako njihovi meniji obiluju pravim tuniškim specijalitetima na bogatom švedskom stolu uvijek se nađe finoga mesa i krumpira. Tuniška je prehrana ljuta i masna no jako, jako fina. Od mesa na meniju ćete obavezno pronaći junetinu koju izvrsno pripremaju na gulaš, piletinu na sto i jedan način i janjetinu koja je najšečće kuhana. Stoga će svi veliki obožavatelji ‘janjca s ražnja’ ostati razočarani. Od tradicionanih jela nas je oduševila njihova čorba, jako ljuta juha od rajčice s kus-kusom, dok nas je sami kus-kus ostavio poprilično ravnodušnim. Osim što nema nekog okusa jako je zasitan i podsjeća na griz ili palentu.

Najveći adut kojim se Tunižani mogu pohvaliti u kuhinji jesu masline, maslinovo ulje i voće koje je uvijek svježe i punoga okusa. Kada smo okusili maslinovo ulje odmah nam je bilo jasno zašto nose titulu četvrtog izvođača maslinovog ulja u svijetu, stvarno je odlično!

Ono što ne preporučamo je tuniški meni u restoranu Alla carte. Osoblje sporo i namrgođeno, juha hladna, riba sirova kao i kobasica koja se uz piletinu, mali komadičak janjetine i tri pomfrita nalazi u meniju kao ‘janjetina s povrćem’.

Osim što u hotelu nikada nećete biti gladni i žedni teško da će vam biti dosadno. Naime, tijekom cijeloga dana grupa mladih amatera zabavljati će vas na bazenu i pozivati na aqua jim, ping-pong, pikado i slične zabavne igre. Obzirom na besprijekornu angažiranost animatora, ovakav odabir godišnjeg odmora idealan je ako imate djecu. Dok klinci uživaju igrajući se na bazenu vi možete dignuti ‘sve četiri u zrak’.
Pored dnevnog, ispunjen je večernji program, od izbora za naj macho muškarca, miss simpatičnosti do karaoka i noći fakira. Uz ovakav program možete i nazdravljati na šankovima do 23 sata ili pak u disku do 2 sata ujutro.

No, kako mi nismo preveliki ljubitelji bazena vrijeme smo uglavnom provodili na plaži. Iako se more ne može mjeriti s našim, plavim Jadranom, zbog velikih valova nauživali smo se poput male djece. Naravno i plaža obliluje raznim zanimacijama. Osim beach barova, gdje se toče samo bezalkoholna pića, na plaži možete unajmiti kajak, pedalinu, jet ski ili bananu i padobran.

Iako temperature svakodnevno prelaze 30 ‘celzijanera’ ugodan povjetarac i suhi zrak lako će vas zavarati. Stoga radije se na plaži mažite kremom za sunčanje, nego kasnije jogurtom u hotelskoj sobi.

u Medini se obavlja najbolji šoping

Ono što može omesti vaš mir i lijenčarenje na udobnim ležaljkama jesu prodavači voća i suvenira. Iako će vas nuditi da probate voće ili uzmete suvenir ‘for free’ – ne nasjedajte. Kada jednom nešto primite u ruku to ćete morati i platiti. Zapamtite – ništa u Tunisu nije besplatno!
No, sve možete dobiti za ‘male pare’. Naime, kako su Tunižani poznati po kulturi cijenjkanja i mi smo imali prilike ‘okušati sreću’. I to na našem izletu u grad Tunis gdje smo posjetili Medinu koja je poznata po ‘naboljem šopingu’.

Naime, toga smo dana odlučili posjetiti glavni grad Tunis, povijesni grad i mjesto stanovanja predsjednika države Kartagu i prekrasan pitoreskni grad Sidi Bou Said. Željevši to učiniti na ‘svoju ruku’, bez velike grupe turista i vožnje autobusom, unajmili smo vlastitog vozača. Naime, kako mali žuti taxiji kojih ima na svakome koraku voze samo u okrugu od 20 kilometara (po cijeni od 1 tuniškog dinara po kilometru, a tzv. louage koji prevoze čak i do 8 osoba su još povoljniji), mi smo odlučili izdvojiti 80 dinara (280kuna za dvije osobe) za ‘osobnog’ vozača koji je cijeli dan ispunjavao naše želje.

Mladi dečko po imenu Ali, iako je jedva ‘natucao’ engelski uspio je osvojiti naše simpatije i ispuniti sva očekivanja. Uz širom otvorene prozore i Lady GaGu koja je ‘treštala’ iz cd playera, Ali nas je ‘brzinom munje’ dovzao u Tunis. Tamo smo proveli sat i pol vremena šetajući ogromnom ulicom (tzv. tuniškim shanse lizeom) i cjenkajući se u Medini. Nakon Tunisa uputili smo se Sidi Bou Said koji nas je oduševio ljepotom, ali razočarao cijenama. Naime, kako je gradić zaista prekrasan i nalikuje na gradove po Jadranskim otocima, ugostitelji će vas na svakome koraku pokušati ‘oderati’ za koji dinar više. Pod dojmom prekrasnog plavo-bijelog Sidi Bou Saida već pomalo umorni provozali smo se Kartagom razgledavajući strogo čuvanu rezidenciju predsjednika države i povijesne ostatke Rimljana.

Puni dojmova i suvenira, vratili smo se u hotel gdje smo iduća dva dana lijenčarili i željno iščekivali put u Saharu. Ta je avantura definitivno zasjenila naš dotadašnji boravak u Tunisu i doživotno nam se urezala u pamćenje.

Džamija u Kairouanu

U pet sati ujutro sjeli smo u autobus i krenuli na vožnju prema Kairouanu, četvrtom svetom gradu Islama na svijetu. Tamo smo posjetili radionicu tepiha i njihovu džamiju.

Nakon poduže vožnje u autobusu uz nekoliko stajanja stigli smo do Touzera, grada u Sahari. Kako smo se odlučili za off road vožnju džipovima, oni su nas tamo i čekali. Kada smo se naoružali maramama, sunčanim naočalama, vodom i hrabrošću sjeli smo u džip i naša je adrenalinska avantura započela. Nakon sat vremena, vrištanja i preznojavanja u sklopu kojih smo uspijeli razgledati ostatke scenografije filma Engleski pacijent i Star Trek, te nekoliko puta doživjeti fatamorganu, izašli smo neozljeđeni, uz tek pokoju masnicu. No, naš dan tu još nije završio. Na putu do hotela ‘svratili’ smo u zoološki vrt gdje nam je ‘domaćin’ uz originalni show predstavio svoje životinje.

Džipovi za vožnju 'off road'

Umori, ali i oduševljeni k’ sebi smo došli tek kada smo se ‘bacili’ u bazen hotela El Mouradi Touzer, gdje smo proveli noć i odlično večerali. Već u četiri sata ujutro probudio nas je recepcioner te napomenuo da je vrijeme za ‘pokret’. Nakon doručka sjeli smo u autobus i krenuli prema vratima Sahare, gradu Douzu. Na putu smo stali pokraj slanoga jezera Charoltt El Jerid gdje smo saznali jednu zanimljivost- da se sol iz ovoga jezera koristi za posipanje hrvatskih cesta.

Jahanje deva lijepo je iskustvo

Oko 7i30 ujutro stigli smo u Douz gdje su nas čekali nasmijani domaćini i njhove deve. Uz nekoliko naputaka kako ne pasti s deve, zajahali smo ih te u karavani krenuli u laganu šetnju pustinjom. Tada smo shvatili da su deve jako miroljubive životinje koje su u Tunisu i više nego cijenjene. Zahvaljujući našem vodiču Neji pored pregršt zanimljivosti i bogate povijesti saznali smo čak i koliko se kreću cijene deva.

Kada smo ‘upoznali’ deve, krenuli smo na novo upoznavanje u Mjesečevu pokrajinu Matmatu. Tamo nas je ugostila jedna Berberska obitelj koja i dan danas živi u njihovim tradicionalnim kućama ukopanim u zemlju, koji se nazivaju trigloditski domovi. Srdačni i nasmijani lijepo su nas ugostili te nam ispekli kruh i pokazali kako se pravi kus-kus.

U duhu Berbera ‘odradili’ smo i ručak i to u hotelu koji je ukopan u zemlju. Uz tuniški brik (palačinku punjenu krumpirom i povrćem), piletinu i rižu u ljutom umaku i slatki (preslatki) kolačić nalik baklavi, ‘omastili smo brk’ i krenuli put El-Jema.

Amfiteatar El-Jem

Posljednja stanica našeg dvodnevnog izleta bio je upravo El-Jem i razledavanje četvtrog najvećeg Koloseuma na svijetu s kojeg se širi prekrasan pogled na sam grad.
Iscrpljeni, jedva smo dočekali odmoriti se u hotelu iz kojeg smo se idućeg jutra uputili kući. Ovo nam je putovanje ostalo u sjećanju kao kvalitetno ‘punjenje baterija’ i adrenalinska avantura u Sahari bez koje cijelo putovanje ne bi bilo baš ništa posebno.

Facebook komentari:

Sunčani odmor u Tunisu >>

Povezani članci >>

Neka Sila bude s vama u Matmati

Nešto dalje od obalnog grada Gabesa, pronaći

Internacionalni simfonijski festival u El-Jemu

Jednom godišnje Rimski Koloseum El-Jem postaje prava

Što ćete sve pronaći od jela u Tunisu?

Kao što možete i očekivati od Tunisa,

Prekrasne plaže na Djerbi

Tijekom cijele godine Djerba ima izuzetno povoljnu

Grad Tunis – dobar zvuk, daleko se čuje

Uživancija u modernom noćnom životu Tunisa sigurno

Tunis – zemlja i odmor za sve generacije

Prvi dojam kad smo sletjeli u Tunis,
Najnoviji članci >>

Deve u Tunisu

Tuniške deve Jednogrba deva (Camelus dromedarius) prvi je

10 zanimljivih činjenica o Tunisu

Ukoliko ste istražili sve što se istražiti

Zamka za turiste – „all-inclusive“ narukvice izvan hotela

Vrlo uobičajena zamka za turiste u Tunisu,

Tradicionalna tuniška juha od slanutka Leblebi

Sastojci: ½ kg slanutka; opranog, očišćenog i natopljenog

Ljetni raspored događanja u Tunisu

Svibanj: Tuniški međunarodni filmski festival Na Tuniškom međunarodnom filmskom

Tunis proslavio Praznik rada

Tisuće Tunižana okupilo se 1. svibnja na